Realizovali jsme přístavbu muzea skla a bižuterie | EXCON

Určujeme trendy
V komplexní realizaci
ocelových konstrukcí

Realizovali jsme přístavbu muzea skla a bižuterie

Začátkem letošního roku byla v Jablonci nad Nisou dokončena přístavba Muzea skla a bižuterie. Muzeum se nachází v městské památkové zóně, a je lemováno ulicemi U Muzea a Lipanská. Nový objekt s plochou střechou byl přistavěn k secesní budově, která původně patřila exportní firmě Zimmer & Schmidt. Dodavatelem ocelové konstrukce pro tuto netradiční stavbu byla společnost EXCON. 

Od roku 1949 sídlí v této budově Muzeum skla a bižuterie, kde ve svých sbírkách dokumentuje historii sklářství, šperkařství a bižuterie. Dnes památkově chráněná budova, postavená podle projektu významného architekta z přelomu 19. a 20. století Emiliana Herbiga, byla postavena v roce 1904, a rozšířena v letech 1922 a 1923. V roce 1964 byla k budově přistavěna přístavba bočního schodiště z monolitického betonu, jejichž autorem byl Ing. Arch. Karel Pelant. V letech 2002 – 2004 bylo muzeum zcela funkčně, provozně i esteticky přestavěno (včetně expozičního řešení) ve spolupráci s Hlaváček a Partner s. r. o. (nyní Hlaváček-Architekti, s. r. o.) a Atelier 4 s. r. o. Přestavba byla oceněna výroční cenou Asociace muzeí a galerií ČR Gloria musaealis v kategorii Muzejní počin roku 2004 a následně byla nominována na hlavní cenu ředitele European Museum Forum v Lisabonu v roce 2006.
Kolem roku 2014 se ale začalo uvažovat o tom, že realizované úpravy expozice již nekorespondují s narůstajícími potřebami muzea a že je nutné jak expoziční tak prezentační prostory rozšířit. Na základě architektonické soutěže navrhl tým profesora Michala Hlaváčka přístavbu ke stávajícímu historickému objektu, která by na úrovni vstupního podlaží navázala na stávající prostor univerzální plochou pro přednášky nebo krátkodobé expozice. Pod tímto prostorem jsou dvě další podlaží. To nejspodnější (na úrovni terénu)
v sobě zahrnuje rozšíření technického zázemí muzea. Patro mezi horní a spodní úrovní přístavby je řešeno jako „tajemné prostředí Vánoc“, osvětlení je řešeno malými průzory ve skleněné fasádě, které evokují vánoční oblohu a připomínají tak atmosféru pro expozici vánočních ozdob. 

Tvar přístavby představuje reflexní tvar broušených skleněných krystalů, typických pro jabloneckou bižuterii. K dosažení tohoto tvaru bylo nutné spojit železobetonové jádro se složitou ocelovou konstrukcí. Ocelová táhla neslouží k zavěšení ocelové konstrukce k jádru, ale vyvěšují tenkou betonovou desku stropu. Ocelová konstrukce je na betonové desky připojována.

Celý článek, který vyšel v odborném časopise KONSTRUKCE, je ke stažení na konci tohoto článku. 

Tento web používá soubory cookie k anonymizované analýze návštěvnosti webu. Více informací

 

Společnost EXCON, a.s. má za sebou 30 let úspěšného působení na trhu. I po generační obměně stojí pevně na svých tradičních základech. Více...